.NET RIA Services

7 Oct

Mange har hørt om det, færre har læst om det og endnu færre har prøvet det. .NET RIA Services er nyeste tiltag indenfor RIA udvikling fra Microsoft, der understøtter udvikleres sande natur – at være så doven som muligt.

Building Data-driven Applications with Microsoft ASP.NET and Silverlight

Jeg sidder nu på vej hjem fra JAOO konferencen, hvor Thomas Juul og jeg var blevet spurgt om at holde en tutorial om “Building Data-driven Applications with Microsoft ASP.NET and Silverlight”. Egentlig var det Nikhil Kothari, der skulle have holdt tutorialen, men han var desværre blevet forhindret. Tutorialen gik ganske udemærket og vi fik nogle gode tilbagemeldinger.

I ugerne op til tutorialen sætte mig virkelig grundig ind i .NET RIA Services eftersom det var dét, der var tutorialens omdrejningspunkt. Jeg blev virkelig positivt overrasket over, hvor godt et produkt .NET RIA Services allerede er. Det ligger stadig i CTP og kommer først i beta til PDC, men der er go-live licens til det. Selvfølgelig indeholder det stadig nogle bugs og uhensigtsmæssigheder, men i bund og grund er det et fint produkt. Personligt ville jeg dog nok være lidt tilbageholden med at anvende det i et produktionsmiljø, før det har modnet lidt mere.

Hvad er .NET RIA Services?

Nu sidder der måske nogle og spørger: “Hvad er .NET RIA Services overhovedet?”. .NET RIA Services er først og fremmest et sæt guidelines til at designe og bygge RIA applikationer. Derudover er det et sæt .NET biblioteker og Visual Studio templates, der gør det nemt at implementere de guidelines.

Baggrunden for overhovedet at lave disse guidelines bunder i et ønske om at gøre det nemmere for udviklere at lave RIA applikationer. Det er ikke nogen hemlighed, at udvikling af skalerbare, datadrevne LOB RIA’s til tider kan være en udfordring. Endvidere er der mange udviklere, der har det svært ved at udvikle til en klient via den asynkrone model, der er helt grundlæggende for Silverlight.

Med .NET RIA Services bliver det muligt at komme udover nogle af de udfodringer og Microsoft har forsægt at skabe en kommunikationsmodel mellem server og klient, som var det én applikation, dog uden at tabe de fordele der ligger i en n-tier applikation.

Beta

Når .NET RIA Services kommer i beta til PDC, kommer vi formodentlig til at høre meget mere om det. Indtil da vil jeg anbefale alle Silverlight udviklere at downloade .NET RIA Services og tage en nærmere kig på det:

http://code.msdn.microsoft.com/RiaServices

Og mon ikke at der falder en post eller to af snart om, hvordan du så kommer igang med at bruge det…

by thomas martinsen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: